Поле "{field}" пустое или имеет неверный формат.
На сколько месяцев подписка?
Код проверки неверен

автор: Наталя Мисник,
старший юрист юридичної фірми «Гвоздій та Оберкович»

 

Ситуація на Донбасі фактично заблокувала роботу судів, розташованих на території проведення антитерористичної операції. Місцеві судді скаржаться на неможливість виконання своїх професійних обов’язків. За їх словами, важко здійснювати правосуддя, коли одна зі сторін судового процесу тримає в руках автомат. Представники озброєних формувань продовжують захоплювати будівлі суду, чинити тиск на працівників апарату, примушуючи їх виносити незаконні рішення. Здійснення правосуддя в таких умовах стало практично неможливим. Це призвело до того, що більшість судів в Донбаському регіоні оголосили вимушений простій.


Так, в Апеляційному суді Луганської області на час проведення АТО призначено особливий режим роботи. В Господарському суді Луганської області у зв’язку з блокуванням приміщення розгляд справ здійснюється в режимі відеоконференції. Луганський окружний адміністративний суд у зв’язку з розташуванням суду в безпосередній близькості до ДП «Луганськпатрон» та ВАТ «Луганський патронний завод», оголосив безстроковий простій. Суди Донецького регіону призупинили роботу ще з липня та донині не відновили здійснення судочинства.


З метою стабілізації ситуації 11 липня 2014 р. відбулось позачергове засідання Ради суддів України. На засіданні обговорено питання, пов’язані із забезпеченням безпеки суддів східного регіону та прийнято рішення про необхідність звернення до Президента України з проханням щодо вжиття необхідних заходів.


Ініціатива Ради суддів мала своїм наслідком підписання 12 серпня 2014 р. Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» № 1632-18. Закон передбачає механізм визначення судів для розгляду судових справ і здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, якщо це неможливо в районі проведення АТО. Згідно з документом, визначення судів для розгляду таких справ покладається на голів вищих спеціалізованих судів, а на Державну судову адміністрацію покладається складання переліку місцевих та апеляційних судів, які знаходяться в районі проведення АТО і в яких неможливо здійснювати правосуддя, і направлення відповідних подань головам вищих спеціалізованих судів для прийняття зазначених рішень.


На виконання цього Закону було прийнято розпорядження Вищого господарського суду України «Про зміну територіальної підсудності господарських справ» від 2 вересня 2014 р. № 28-р.


У зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя господарськими судами Донецької і Луганської областей, Донецьким апеляційним господарським судом у районі проведення АТО визначено, що розгляд господарських справ, підсудних цим судам, буде здійснюватися такими судами:

  • господарським судом Запорізької області — господарських справ, підсудних господарському суду Донецької області;
  • господарським судом Харківської області — господарських справ, підсудних господарському суду Луганської області;
  • Харківським апеляційним господарським судом — господарських справ, що підлягають перегляду в апеляційному порядку Донецьким апеляційним гос- подарським судом.


Справи господарських судів Донецької і Луганської областей та Донецького апеляційного господарського суду, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні цих судів, мали передаватися відповідно господарським судам Запорізької і Харківської областей та Харківському апеляційному господарському суду протягом 10 робочих днів з 2 вересня 2014 р.  

......

 

Статью в полном объеме читайте в №4/2014 г. журнала «Медична практика: організаційні та правові аспекти»

Добавить комментарий

Facebook
Пользователи

Комментарии | 0

Подписка на новости
Подпишись на рассылку новости по e-mail
Интервью
Олег Ковригин
«Британский офтальмологический центр»: международный опыт для украинских пациентов